Wat is stervensbegeleiding?

Sterven is één van de belangrijkste "life events" in ons leven. Er verandert veel in ons leven en die van onze naasten. Het is belangrijk om de stervende open tegemoet te blijven treden. Alles mag en kan er zijn, zoals onzekerheid, angst, verdriet, loslaten, ontkenning, boosheid en acceptatie (fase van rouwverwerking). De angst voor het onbekende of de angst en verdriet voelen voor degene die je achterlaat. 

Wat doet stervensbegeleiding?

Ik luister naar je wens en die van je evt. naasten. Ik zal naar je luisteren en met je meedenken, voelen en kijken naar je wens en behoefte. Wat zijn de mogelijkheden? Wat zou jij graag willen en wat heb je hierin nodig of wat hebben jullie hierin nodig? 

Door middel van klank, trilling en stiltes kan ik jou ondersteunen in je afscheid van het leven, de mensen om je heen en de mensen die zijn achtergebleven of achterblijven. Door gebruik te maken van klanken kan er contact worden gemaakt met wat er in je hart en je buik leeft. Wat voel je op dit moment, wat is je wens en behoefte? Hoe ziet dit eruit?

Een samenspel van klank en trilling ondersteunt het proces van loslaten en er kan ontspanning ontstaan. Emoties rondom het stervensproces kunnen worden losgelaten en er kan een gevoel van acceptatie en vrijheid in je hart en rust en ontspanning komen. Op deze manier wordt het stervensproces ondersteund en kan je in vrede en vrijheid afscheid nemen. 

Hoe ziet een behandeling eruit?

Er kunnen verschillende vormen worden gegeven in de stervensbegeleiding. Dit kan in combinatie zijn met muziek, zang, brieven, woorden en stiltes. De klankbegeleiding kan bij je thuis of op locatie worden gegeven. Alles is in overleg bespreekbaar! Niet alleen de stervende zal worden begeleid, maar ook de naasten en dierbaren in het proces.